Kubuś
Przygotowanie: Białka ubijamy, następnie dodajemy stopniowo połowę cukru. w drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem, masy łączymy. Mąki przesiewamy z proszkiem, delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Dolewamy mieszankę wody i oleju. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut. Sok trzeba będzie mieszać co chwilę! 1/2 szklanki wlewamy do miseczki, resztę zagotowujemy. w zimnym soku wg przepisy rozrabiamy budynie (już bez dodawania cukru o którym tam mowa, krem i tak bezie słodki) i gotujemy według zaleceń.
Do gorącej masy dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na biszkopt nasączony niewielką ilością soku limonkowego. Biszkopty maczamy w soku i układamy na masie budyniowej - smak limonki idealnie ożywia to ciasto, bardzo polecam ten smak! Ciasto całkowicie studzimy i schładzamy w lodówce przed nałożeniem bitej śmietany. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrami. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do bitej śmietany. Masę wykładamy na schłodzone ciasto i wyrównujmy. Schładzamy.
Żelatynę rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem i cukrem. Większą część masy wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy, do pozostałej części dodajemy barwnik i wkładamy do strzykawki (bez igły) albo do jednorazowego woreczka foliowego (i odcinamy róg), robimy równoległe paseczki. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką przeciągamy w poprzek tworząc wzorek. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.